Transplantarea ca mod de îngrijire a plantelor verzi

“Ar trebui să îmi transplantez plantele?!” este întrebarea pe care, dacă ai spune-o cu voce tare, plantele tale o vor adora. La fel ar trebui să ți se întâmple și ție pentru că acesta este momentul în care îți dai seama că plantele tale sunt în viață și că tu le-ai ajutat să crească. Atât de mult!

Este recomandat ca plantele verzi de interior să fie transplantate la fiecare 12-18 luni, însă plantele cu o creștere mai lentă pot spune “acasă” unui vas, mai mulți ani la rând. Cel mai bun moment de transplantare este primăvara timpuriu, înainte de începerea sezonului de creștere.

Transplantarea nu înseamnă doar schimbarea vasului, ci și doar schimbarea solului pentru ca plantele să primească noi substanțe nutrivite. Dacă ai plante cu o creștere lentă sau dacă nu îți dorești ca plantele tale să aibă o creștere foarte rapidă, poți păstra vasul dar să nu uiți să le schimbi amestecul de pământ.

După o perioadă, plantele îți vor sugera că au nevoie de o casă mai mare, cu o grădină proaspătă în nutrienți, doar pentru ele. Când rădăcinile plantelor tale au devenit vizibile la suprafața solului sau dacă acestea au ieșit prin găurile de drenaj ale vasului, dacă cresc mai greu sau dacă se ofilesc mai repede decât în mod normal, atunci sigur este nevoie să te pregătești de cumpărături.

Dimensiunea noului vas este foarte importantă, deoarece, de obicei, atunci când ne mutăm plantele într-un vas mai mare și cu mai mult sol, suntem tentați să aprovizionăm planta mai des sau mai mult decât are nevoie. Încearcă să păstrezi o dimensiune nu mai mare de 3 cm în diametru pentru plantele scunde, de masă și nu mai mult de 6 cm în diametru pentru plantele înalte, de podea.

Acum știi când să transplantezi dar nu ești sigur cum să faci asta? Te-am simțit așa că ți-am pregătit un botanical pick-me-up ghid de transplantare pas cu pas. Transplantarea, pas cu pas:

  • Udă planta cu o zi sau două înainte de o transplanta;
  • Așează planta pe lateral –cu o mână, cuprinde-i tulpinile și cu cealaltă mână apasă partea inferioară a vasului, până când planta se îndepărtează;
  • Descurcă rădăcinile și taie-le pe cele foarte lungi; dacă rădăcinile s-au format în cercuri în jurul bazei vasului, desfă-le cât poți de bine și taie-le la o lungime asemănătoare;
  • Îndepărtează 1/3 din solul vechi;
  • Ia vasul și începe prin a adăuga un material de drenaj, mai ales dacă vasul are mai puțin de 2 găuri;
  • Toarnă un strat din amestecul de pământ proaspăt;
  • Așază planta deasupra stratului proaspăt adăugat, asigurându-te că este centrată;
  • Adaugă restul de amestec în jurul ghiveciului, asigurându-te că planta este securizată (stă în poziție verticală); pentru a lăsa rădăcinile să respire, nu apăsa pământul pe măsură ce îl adaugi în ghiveci; pentru a vedea dacă mai este necesar să adaugi pământ, scutură gentil ghiveciul (astfel, pământul se va așeza singur)
  • Lasă un spațiu gol între suprafața solului și baza superioară a vasului, pentru o udare corespunzătoare (altfel, apa va aluneca pe părțile laterale ale vasului și nu va reuși să înmoaie solul);
  • Udă planta pentru ca solul să se fixeze și pulverizează-i frunzele;

Acum că totul este gata, nu mai trebuie decât să dai plantelor tale puțin timp să se acomodeze cu noua casă. Așa că, în săptămâna următoare, ține-le departe de soare și apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *