La Povești despre Plante cu Sorina

În prima ediție Povești despre Plante o avem pe Sorina – PR & Cultural Manager la Centrul Ceh și “mamă” a două pisici, o cățelușă și 160 de plante.

Sorina, cum a început povestea ta cu și despre plante?

Am fost înconjurată de plante când eram mică, mama fiind foarte pasionată de ele. Eu, pe de altă parte, nu am avut vreo afinitate specială în ceea ce le privește. Mă rezumam la plăcerea de a le privi sau de a o ajuta pe mama la udatul lor. Când m-am mutat de acasă, mama a încercat constant să-mi aducă plante iar eu le acceptam din politețe și apoi uitam de ele total.

M-am regăsit cu plantele în septembrie 2018, când am reușit, după mult timp, să-mi amenajez apartamentul așa cum mi-am dorit. Odată cu asta, am simțit să aduc câteva plante în peisaj. Planta pe care o consider responsabilă de tot ceea ce a urmat este un Ficus Elastica.

Câte plante conviețuiesc acum în apartamentul tău?

În acest moment, am undeva la 160 de plante, dar am recurs la câteva metode pentru a ține numărul sub control: le ofer cadou mamei și prietenilor, nu mai separ fiecare plantă pe care o achiziționez sau plantez într-un singur ghiveci plante cu nevoi similare, dacă este posibil.

Ce le recomanzi oamenilor aflați la început de drum în lumea plantelor?

Un lucru pe care l-am învățat și eu, dar the hard way, este să nu cumpăr orice plantă care îmi pică în mână. La început eram super fascinantă de toate (și toate plantele au ceva anume care le face minunate), dar simțeam că trebuie le rezist cumva. Le recomand oamenilor să reziste tentației. Cum? În primul rând prin a încerca să aducă în casele lor doar plante pe care și le doresc cu adevărat și în al doilea rând, să le aleagă și din prisma spațiului de care dispun, a condițiilor din casa lor (lumină, umiditate) și a timpului pe care îl pot acorda îngrijirii lor.

Din alte puncte de vedere, o altă recomandare pentru oamenii la început de plantparenthood – fie că ajung să colecționeze din ce în ce mai multe plante și se aplică și recomandarea de mai sus, fie că sunt oameni cumpătați – este să se documenteze cât mai mult și să urmărească nevoile plantelor. Să caute informații, să întrebe persoane care au mai multă experiență cu ele și să se intereseze de lucrurile care sunt necesare pentru ca plantelor să le fie bine. Ajută mult să le observi și să le acorzi atenție, dar ajută și mai mult să știi din prima ce fel de pământ le trebuie și cât de multă sau puțină lumină pot tolera.

Dacă ar fi să te descrii prin intermediul unei plante, care ar fi ea?

Nu m-am gândit niciodată să mă compar cu o plantă dar acum, că mă gândesc la asta, aș spune că sunt o Stromanthe (Triostar sau Magicstar, nu contează). Nu-mi place să stau la soare dar îmi place să stau hidratată. Și cum ei îi dau frunze noi rapid, mie îmi place să asimilez informații și cunoștințe noi, la fel de rapid. De altfel, sunt mai sensibilă, ca și ea (dar nici chiar așa de sensibilă ca suratele Calathee, care-s niște fițoase, haha).   

Ai o rutină de îngrijire a plantelor?

Udatul lor este activitatea care îmi ia cel mai mult timp. Prefer să las pământul să se usuce cât îmi dă voie planta, deci uneori amân udarea lor și le ud doar pe cele care au neapărat nevoie. O dată pe săptămână am o zi intensă, în care toate acele plante lăsate pe „uscat” trec la udat. Fiecare e pusă într-un bol și o ud de sus, însă o las un timp să tragă apă și din bol, dacă mai vrea. Așa că udatul ajunge să dureze și jumătate de zi, uneori. În alte zile termin în 30 de minute.

Dacă este cazul și am timp, le șterg de praf sau le fac un duș. Dacă au dăunători, le tratez, dacă au frunze uscate, le îndepărtez (de obicei, fac asta atunci când le și ud). Momentul în care trebuie să le replantez este preferatul meu, pentru că îmi place să stau cu mâinile în pământ. De obicei replantez mai multe deodată, ca să nu fac dezordine de mai multe ori.

Care este planta ta preferată?

Nu pot să am o plantă preferată asta și pentru că mi-e greu să aleg lucruri preferate, în general. Cu plantele e și mai greu pentru că am tendința să mă fixez pe o anumită plantă sau un anumit gen. În perioada asta cred că putem adăuga în categoria de preferate plantele din familia Marantaceelor. Plantele din această familie m-au fascinat mereu prin diversitatea culorilor și modelelor pe care le prezintă pe frunze. Crede-mă, nu ai cum să reziști unei frunze aproape negre cu dungi roz!

În zona de preferate intră și Ficusul Belize (Ruby) pe care l-am primit recent, de ziua mea.

Ce plante ai acum în wishlist?

În acest moment am așa: Anthurium Clarinervium, Alocasia Cuprea ‘Red Secret’, Rhaphidophora Tetrasperma, Peperomia Prostrata (String of turtles) și Scindapsus treubii ‘Moonlight’, care se bate pe același loc cu Monstera sp ‘Peru’.

P.S. Sorina și ale ei plante au o pagină dedicată de IG @leafcontroltomajortom de unde îți poți lua idei de plante noi și recomandări în ale îngrijirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *