La Povești despre Plante cu Antonia

În a doua ediție Povești despre Plante o avem pe Antonia  – omul pasionat de fotografie și mamă de băiat, cățel și plante.

Antonia, spune-ne despre tine.

Salut! Eu sunt Antonia și sunt persoana aceea optimistă care alege să se bucure de viață cu momentele ei bune și mai puțin bune. Sunt căsătorită iar băiețelul de doi ani și jumătate este universul nostru. Sunt pasionată de fotografie. Dragostea mea pentru copii, familie și fotografie se traduce prin ceea ce fac acum: imortalizez momente autentice din viața lor (botezuri, petreceri de copii, sesiuni foto de familie). Din ianuarie 2019 sunt și mândră mamă de plante și încet-încet apartamentul nostru a devenit o mică și frumoasă junglă de care ne bucurăm cu toții.

Îți mai aduci aminte care a fost prima ta plantă?

Daaa, ca și cum ar fi fost ieri! A fost un Ficus Lyrata sau Lyra, cum îi spun eu. L-am văzut prima dată la cineva într-un post de instagram de decorațiuni interioare și am întrebat ce plantă e. Sigur, pentru un cunoscător și iubitor de plante întrebarea e una inutilă, nu? Adică, cine nu știe de ‘Fiddle Leaf Fig’?!

Partea interesantă e că eu nu am avut în gând nici măcar o clipă să-mi transform casa într-o junglă. Plantele pentru mine erau cele pe care le vedeam la mama, la bunica, petuniile și mușcatele vecinei, dar eu?! Eu eram cea care primea o orhidee și murea după o săptămână. Ceva m-a captivat când am văzut ficusul. Nu știu ce a fost dar în secunda în care i-am aflat numele am început să citesc despre el și în cele din urmă să mi-l cumpăr. Când am mers la magazinul de plante, aveam emoții nu altceva! Ficus Lyrata m-a învățat ce înseamnă răbdarea când vine vorba de plante și ce înseamnă bucuria simplă de a vedea o nouă frunză ieșind. Când l-am luat era un pui iar într-un an a ajuns un copăcel stufos și sănătos. Acum studiez cu emoție tehnici de a-i extinde ramurile dar probabil că va mai trebui să aștept să mai crească puțin. 

De câte plante vă înconjurați acum?

Am undeva la 50 de plante – asta dacă nu punem la socoteală propagările și răsadurile de ardei și roșii. Te asigur că vor fi mai multe în viitor! Vorba unui prieten -până nu ajung să fac cărări prin casă cu ele ca să ajung la baie sau în dormitor, mai este loc suficient. Soțul meu mereu glumește că în curând va apărea un urangutan care se va da pe liane prin living. Imaginează-ți atunci distracție! 

Ai o plantă preferată?

Monstera, clar! E divină, frunzele ei mă fascinează și are loc de cinste lângă mine pe birou unde petrec și cel mai mult timp. Am deja 2 propagări mari și frumoase de la ea (nava mamă, cum îmi place mie să îi spun).

Care este rutina ta de îngrijire a plantelor?

În primul rând se pune muzică, se ia senzorul de umiditate și se face vizita la fiecare plantă din casă. Unele au nevoie de apă, altele încă nu. La finalul vizitei (și dansatului), iau plantele care au nevoie de apă și le duc la un duș plăcut de relaxare. Ca apa să ajungă la rădăcini, care de obicei sunt de la mijlocul ghiveciului în jos, nu e suficient să uzi stratul de deasupra și gata. Cred că asta e un fel de udare superficială. Personal, prefer să intru în profunzime astfel că dușul e cel mai potrivit pentru a face asta. Apoi, le las să se odihnească până văd că nu se mai scurge apă din ghivece și, în final, le duc înapoi pe fiecare la locul lor din casă. De specificat că nu fac asta cu Maranta și Calathea, pentru că sunt mai sensibile la apa de robinet așa că le ud cu apă plată, o chestie pe care nu am crezut că o voi face vreodată.

O altă rutină zilnică ar fi pulverizatul frunzelor cu apă stătută pe aproape toate plantele (nu toate, pentru că, de exemplu suculentele nu au nevoie de așa ceva). În perioada de creștere, adaug la ritualul ăsta și fertilizarea. Le pun îngrășământ lichid o dată pe lună sau o dată la două săptămâni în funcție de nevoile fiecăreia. Dacă văd frunze uscate le curăț și mai învârt ghivecele ca plantele să-și poată lua doza de lumină zilnică în mod uniform.

Ai ajutor la îngrijirea plantelor?

Ah da, absolut! Piticul meu este grădinarul casei. M-a privit încă de anul trecut cum îngrijeam plantele, cum le duceam la duș, cum le pulverizam cu apă și a prins că e o activitate destul de frumoasă așa că, acum el este cel responsabil cu pulverizatul plantelor și căratul celor mai mici și mai ușoare la baie pentru duș. Îi face o plăcere enormă, de multe ori preia el inițiativa și începe să le ude iar eu doar mă alătur. Le învârte cu grijă pe toate părțile să se asigure că a dat cu apă pe fiecare frunză.

Un alt mic ajutor este cățelul nostru, un teckelaș sârmos pe nume Pixel (am zis că sunt pasionată de fotografie, nu?!) care se lăfăie și doarme cu orele lângă ele. Pază asigurată 100%! Sincer mă bucură că nu are tendința să le mănânce și mă declar mulțumită de ajutorul lui.

Împărtășești cu noi câteva recomandări?

În primul rând, când te decizi să îți cumperi plante să te asiguri că știi exact unde vor sta în casa ta, pentru că fiecare are nevoile proprii în ceea ce privește condițiile de lumină, temperatură, umiditate.

În al doilea rând, recomandarea mea este să nu subestimezi nici o plantă și înainte de a le cumpăra să te interesezi, să cauți informații, să urmărești oameni online care dețin deja respectivele plante.

O unealtă magică este senzorul de umiditate care determină dacă planta are nevoie să fie udata sau mai poți aștepta câteva zile până pământul se usucă. Pe mine m-a ajutat să nu le ud prea des (o greșeală des întâlnită) sau din contră, prea rar. Recomand oricând un senzor de umiditate!

Cum arată Top 3 plante pe wishlistul tău?

Din start avem Colocasia Black Coral! Mi-aș mai dori un Licuala Cordata – deși nu știu dacă aș putea să-i ofer tot ce are nevoie dar tot sunt vrăjită de el și mă minunez mereu când văd câte o poză cu stimabilul. Iar ultima ar fi Philodendron Verrucosum.

P.S. Antonia și ale ei plante au o pagină dedicată de IG @photoplanty de unde îți poți lua idei de plante noi și de design cu plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.