Primăvara. Îngrijirea plantelor verzi

Primăvara aduce cu sine o energie debordantă și parcă simți cum corpul tău se luptă să absoarbă tot. Te trezești la viață. Asemenea ție, plantele iubesc primăvara. Este începutul sezonului de creștere și plantele tale revin la viață. Pentru a crea un ritual primăvăratic plantelor tale, ți-am pregătit un botanical pick-me-up ghid de îngrijire.

Hidratare. Primăvara aduce cu sine două schimbări pe care le vei observa și tu de îndată ce simți că ai început să uzi plantele mai des decât obișnuiai să o faci până acum –creșterea temperaturii și orele în plus de lumină naturală. Cel mai bun moment pentru udarea plantelor este dimineața sau seara devreme, când temperaturile sunt mai scăzute și poți evita evaporarea apei. Plantele de interior nu au o cantitate de apă și o frecvență de udare standard. O plantă are capacitatea de a transmite prin “limbajul corpului” starea în care se află. Starea îi este influențată de factori naturali de mediu precum apă, lumină și umiditate. Pentru a împiedica udarea excesivă, crește frecvența udării în mod gradual și observă ceea ce plantele încearcă să îți transmită.

Lumină. Cum în această perioadă zilele sunt mai lungi și soarele mai puternic, plantele tale se vor bucura dacă le-ai găsi un loc mai departe de fereastră sau de bătaia directă a soarelui. Pentru a evita arderea frunzelor, este necesar ca lumina soarelui să fie filtrată. Cactușii și suculentele vor fi mereu excepția de la regulă întrucât iubesc soarele puternic. Pentru ca plantele tale să crească cât mai frumos și sănătos, le poti roti, o dată pe săptămână, pentru ca fiecare parte a lor să primească în mod egal expunere la soare.

Curățare. Primăvara este momentul potrivit pentru o curățenie generală. Taie frunzele uscate, curăță suprafața solului și încântă-le cu o bine meritata baie pentru a elimina praful depus pe frunze sau potențialii dăunători.

Transplantare. Transplantarea plantelor de interior se face la un interval de 12-18 luni, primăvara sau toamna timpuriu. La transplantare, este necesar să ții cont de dimensiunea ghiveciului actual și viitor (un diametru nu mai mare de 2-3 cm). Transplantarea nu presupune doar punerea plantei într-un nou ghiveci, ci și păstrarea aceluiași ghiveci dar reînnoirea solului. Un sol proaspăt oferă plantelor nutrienți proaspeți.

Fertilizare. Este timpul ca plantele tale să fie scoase de la dietă și să primească noi nutrienți. Prin analogie, îngrășământele pentru plante sunt ca vitaminele pentru oameni, ceea ce înseamnă că niciodată nu le vei folosi ca înlocuitor al hranei. De asemenea, nu se folosește niciodată fertilizator când solul plantelor este proaspăt (planta a fost transplantată sau i s-a schimbat solul, pentru a evita arderea frunzelor sau chiar uscarea plantei în totalitate).

Acest mic ghid este menit să te ajute să indentifici cum le este mai bine plantelor tale de interior în perioada următoare. Nu uita că plantele tale au încredere în tine. Acum e rândul tău!

2 Comments

 • Nico

  Buna,
  Ce tip de pamant recomanzi?
  Este ok orice pamant gasim la punga, pentru plante verzi, in magazinele de brico?
  Multumesc:)

  • Catalin

   Seară bună, Nico!

   Da, este una dintre cele mai bune variante. Noi folosim și pământ universal (marca Pokon) pe care îl amestecăm cu perlit, pentru o mai bună oxigenare a solului. Dar, în principiu, pământul special pentru plante verzi are deja în compoziția sa și perlit.

   Cu mare drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *